Венцислав Георгиев


Име:

Венцислав Георгиев

Месторождение:

България

Професия:

Полицай

Дата на смъртта:

04.09.1999 година

Място на смъртта:

село Големо село, община Бобов дол

____________________

Биография:


Младши лейтенант Венцислав Георгиев от РУП - Дупница, загинал при потушаването на пожара, възникнал в склад № 3 на Централни взривни складове на мини Бобов дол – ЕАД в село Големо село, община Бобов дол.

На фаталната дата, охрана на взривните складове са главните сержанти Пламен Капланов и Георги Кочев от РПУ-Бобов дол. Към 19.30 часа Капланов забелязва, че от главния вход на склад № 3 излизат гъст пушек и дим. По радиостанцията той съобщава на дежурния в РПУ-Бобов дол за пожар, след това вика на помощ Георги Кочев. Двамата влизат в склада с обикновени пожарогасители в ръце. След десетминутна безуспешна борба с пламъците те отново се обаждат на дежурните в РПУ-Бобов дол. Оттам им съобщават, че към тях вече пътуват две пожарни коли. Изминали се повече от десет минути от възникването на пожара.

Малко по-късно в района на погребите пристигат старши лейтенант Крум Зарев, главен сержант Ивайло Иванов, старши сержант Бисер Калистратов от РПУ-Бобов дол и сержант Венцислав Георгиев от РПУ-Дупница, както и главен сержант Ивайло Парасков и сержант Иван Факирски от Районна служба "Пожарна и аварийна безопасност" в Бобов дол. Двамата огнеборци и колегите им от местното РПУ тръгват да гасят пожара едва ли не с голи ръце, след което с ужас откриват, че в малко складово помещение има множество сандъци с електродетонатори. Без ни най-малко да мисли за последствията, Капланов започва да изнася смъртоносните сандъци, докато колегата му Парасков облива помещението с вода. В този момент се чува взрив, последван от втори: склад № 3 е изравнен със земята, а от съседния склад № 2 остава огромен кратер, защото в него е имало... 52 тона тротил. А накрая избухва и цистерната с нафта, "излетяла" няколко секунди по-рано - при взривяването на склад № 3. На място загиват четиримата полицаи и двамата пожарникари, а други четирима служители на МВР се разминават на косъм със смъртта...